Novosti

4. G.E.T. KONFERENCIJA O ENO-GASTRO TURIZMU

19.02.2018.

  1. i 17. veljače 2018., Ilok

 

U organizaciji Udruge za kulturu stola G.E.T. na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku održana je četvrta po redu dvodnevna međunarodna konferencija o eno-gastro turizmu.

Središnja tema bila je suradnja javnog i privatnog sektora kao preduvjet za uspješan razvoj eno-gastro turizma.

Prvi dan konferencije, okupljene su pozdravile pročelnica županijskog Odjela za turizam i kulturu Marija Budimir i gradonačelnica Iloka Marina Budimir. Miličević Ivica, direktor turističke zajednice grada Iloka, predstavio nam je turizam u Iloku i skrivena blaga te EDEN destinacije, nakon čega je održana svečana dodjela nagrada – Bijeli grozd Regional Trophy. Događaj je to koji je okupio mnogobrojne uzvanike iz regije – Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Srbije te Bosne i Hercegovine, čija smo vina nakon dodjele nagrada imali priliku i kušati.

 

U jakoj konkurenciji, kao najbolje destinacije koje promiču vinski trizam našle su se vinarije s cijelog područja sjeverno-istočne Europe, istaknule su se sljedeće vinarije osvojenim mjestima:

 

  1. Podrumi Vukoje
  2. Vuglec breg
  3. Vinarija Kopitović
  4. Iločki podrumi
  5. Vinarija Kovačević

 

Drugi dan konferencije, govornici su predstavljali teme o trendovima i izazovima u turističkom sektoru te primjere dobre prakse suradnje javnog i privatnog sektora u smjeru održivog razvoja eno-gastro turizma u Hrvatskoj i Sloveniji.

Damir Kmećko: Ladanjsko imanje Principovac

Željka Balja: Uvod – Tko sve upravlja destinacijom?

Romana Buncic: DMK – primjeri dobre prakse i problemi s kojima se susreću

Matej Perkušić: Brendiranje turističke eno-gastro destinacije

Ivanka Luetić Boban: Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije

Peter Misja: Primjer dobre prakse – Općina Podčetrtek

Miroslav Varga: Google i online marketing u turizmu

 

Zaključak dvodnevne konferencije je bio kako je suradnja javnog i privatnog sektora nužan preduvjet za razvoj turističke ponude i destinacije.

Nakon konferencije slijedio je zajednički ručak te međusobno upoznavanje svih sudionika te kušanje vina Iločkih podruma, kao i ostalih vinskih podruma koji su bili prisutni na konferenciji.