4. G.E.T. KONFERENCIJA O ENO-GASTRO TURIZMU
19.02.2018.
- i 17. veljače 2018., Ilok
U organizaciji Udruge za kulturu stola G.E.T. na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku održana je četvrta po redu dvodnevna međunarodna konferencija o eno-gastro turizmu.
Središnja tema bila je suradnja javnog i privatnog sektora kao preduvjet za uspješan razvoj eno-gastro turizma.
Prvi dan konferencije, okupljene su pozdravile pročelnica županijskog Odjela za turizam i kulturu Marija Budimir i gradonačelnica Iloka Marina Budimir. Miličević Ivica, direktor turističke zajednice grada Iloka, predstavio nam je turizam u Iloku i skrivena blaga te EDEN destinacije, nakon čega je održana svečana dodjela nagrada – Bijeli grozd Regional Trophy. Događaj je to koji je okupio mnogobrojne uzvanike iz regije – Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Srbije te Bosne i Hercegovine, čija smo vina nakon dodjele nagrada imali priliku i kušati.
U jakoj konkurenciji, kao najbolje destinacije koje promiču vinski trizam našle su se vinarije s cijelog područja sjeverno-istočne Europe, istaknule su se sljedeće vinarije osvojenim mjestima:
- Podrumi Vukoje
- Vuglec breg
- Vinarija Kopitović
- Iločki podrumi
- Vinarija Kovačević
Drugi dan konferencije, govornici su predstavljali teme o trendovima i izazovima u turističkom sektoru te primjere dobre prakse suradnje javnog i privatnog sektora u smjeru održivog razvoja eno-gastro turizma u Hrvatskoj i Sloveniji.
Damir Kmećko: Ladanjsko imanje Principovac
Željka Balja: Uvod – Tko sve upravlja destinacijom?
Romana Buncic: DMK – primjeri dobre prakse i problemi s kojima se susreću
Matej Perkušić: Brendiranje turističke eno-gastro destinacije
Ivanka Luetić Boban: Kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije
Peter Misja: Primjer dobre prakse – Općina Podčetrtek
Miroslav Varga: Google i online marketing u turizmu
Zaključak dvodnevne konferencije je bio kako je suradnja javnog i privatnog sektora nužan preduvjet za razvoj turističke ponude i destinacije.
Nakon konferencije slijedio je zajednički ručak te međusobno upoznavanje svih sudionika te kušanje vina Iločkih podruma, kao i ostalih vinskih podruma koji su bili prisutni na konferenciji.