Novosti

Frankovka osvaja hrvatska nepca

26.11.2021.

Da sorta frankovka na našim položajima uistinu doseže svoj najveći potencijal, pokazala su priznanja koja nam stižu s dva lokalna ocjenjivanja.

Na nedavno održanom “The Flute Stars” ocjenjivanju pjenušavih vina Hrvatske, titula najboljeg ružičastog pjenušca priapla je našem pjenušcu Princeps iz berbe 2019.Iločki podrumi Princeps, rose pjenušac, ujedno je i prvo pjenušavo vino od sorte Frankovka, prvi put pušteno u promet 2009. Proizvedeno je klasičnom metodom vrenja u butelji i 12- mjesečnim odležavanjem na finim kvascima u limitiranom broju butelja, isključivo najboljih godišta. Žiri za ocjenjivanje pjenušaca sastojao se od pet vinskih stručnjaka, a ocjenjivanje su organizirali Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino.

Frankovka vrhunska 2019 osvojila je srebrnu medalju na 4. Međunarodnom ocjenjivanju Frankovke u organizaciji Enosophia teama u Feričancima.

U komisiji je bilo osam vrhunskih enologa, certificiranih sommeliera i voditelja proizvodnje u vinarijama iz Mađarske, Srbije, Slovenije te Hrvatske, koji su vina ocjenjivali metodom 100 bodova. Prijavljenih vina bilo je 54, i to iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije.