Novosti

Graševina vrhunska IWC zlatnom medaljom postaje ovogodišnja zvijezda Iločkih podruma

01.12.2019.

Iločki podrumi simbol su očuvanja hrvatske vinske tradicije i najnagrađivaniji podrum Republike Hrvatske. Vina su to s potpisom glavne enologinje Vere Zime, Starog podruma iz 15. stoljeća i Hrvatskog Podunavlja.

Iako Traminac igra glavnu ulogu u bogatoj povijesti Iločkih podruma, Graševina vrhunska Iločkih podruma 2019. godinu završava kao istinska zvijezda ove kontinentalne vinarije.

Graševina je kao sorta najraširenija u Republici Hrvatskoj, stoga je konkurencija za ovo vino uvijek velika i izazovna iz godine u godinu. Ono što graševine čini posebnima jest svakako terroir. Graševina vrhunska Iločkih podruma dolazi s bogatog osunčanog vinogradarskog položaja Hrvatskog Podunavlja – položaja Principovac.

Vina Iločkih podruma tradicionalno su svake godine dio priznatih lokalnih, regionalnih, međunarodnih i svjetskih natjecanja, pa tako se na popisu redovito nađu Graševine i Traminci iz vrhunske linije asortimana Iločkih podruma. Ovogodišnja zvijezda natjecanja je Graševina vrhunska, koja je na svakom natjecanju na kojem je sudjelovala, osvojila vrijedne medalje. Sveukupno je osvojila 12 medalja, od čega 9 zlatnih, 2 srebrne i 1 brončanu.

Trenutno najaktualnije i najveće priznanje je vijest s najprestižnijeg i najstrožeg svjetskog natjecanja, International Wine  Challenga u Londonu.  Graševina vrhunska 2018 na slijepom je kušanju koje čini 12 sudaca, osvojila zlatnu medalju s velikih 95 bodova! Osim toga, jedino je vino s naših prostora koje je u ovom krugu osvojilo zlato.

Godina je započela sa srebrom na Beowinenu za Graševinu vrhunsku 2017. Na proljeće, ista je Graševina pobjednik grupe bijelih mirnih vina na Mostarskom sajmu gospodarstva, dok po prvi put te godine na natjecanje odlazi i Graševina vrhunska 2018 koja također svoj put započinje sa zlatom. Sljedeće zlato, berba 2017 ponosno nosi na ovogodišnjem Festivalu Graševine u Kutjevu.

IX. međunarodno natjecanje u Slovačkoj donosi joj srebrnu medalju, a nedugo nakon toga dolazi važno priznanje s Decantera na kojem osvaja broncu.

Na ovogodišnjem Vinodaru,  51. Izložbi vina kontitnentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini, DunavArt festivalu te Bonaviti nastavlja nizati zlatne medalje, sve do ove posljednje zlatne medalje s International Wine Challengea kojom zapečaćuje status najnagrađivanijeg vina Iločkih podruma.

Ovo je vino savršeno za svečane prilike, a posebno za nadolazeće postave bogatog blagdanskog stola. Zbog svoje kompleksnosti, voćnog mirisa i nježnih mednih nota odlično se sljubljuje uz vrhunska riblja jela te jela od bijelog mesa. Harmonična je, puna, lijepe i ugodne svježine s izraženim karakterističnim završetkom koji zahvaljujući nižim kiselinama uspijeva biti blag.

Vino je to također s potencijalom za daljnje dozrijevanje u butelji, što ga ujedno čini idealnim poklonom za ove blagdane.