Iločka pogača ispod peke
07.02.2017.
Ilok je od davnina sinonim za više tisućljetnu staru tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje visoko kvalitetnih i vrhunskih vina plemenitih sorti, dobivenih od grožđa ubranog s jedinstvenih vinogradarskih položaja uz moćni Dunav, po bogatom kulturno – povijesnom nasljeđu ali i po iznimnim jelima, čiji su izgled i okus mijenjale prilike u kojima su nastajala.
I za najtežih dana u turbulentnoj povijesti grada Iloka, kada je bilo malo hrane, ovdje je uvijek bilo dovoljno dobrog vina i pogača.
Iločka pogača dio je gastronomske kulture i običaja ovoga kraja više od stotinu godina.
Baš kao i vino, ona je rađena s puno ljubavi i strpljenja, a njezini su se recepti prenosili iz generacije u generaciju kao posebna vrijednost.
Neka i vama mirisi svježe i tople iločke pogače, ožive uspomenu na mirise i okuse djetinjstva koji nas prate cijeli život te probude sjećanja na drage ljude, krušne peći, avlije, ambare, voćnjake, vinograde…
Dostupno u vinotekama Iločkih podruma u Zagrebu:
1. |
Dubrava |
2. |
Gajnice |
3. |
Hypo |
4. |
Jarun |
5. |
Kvatrić |
6. |
Lanište |
7. |
Lašćina |
8. |
Samobor |
9. |
Samoborska |
10. |
Savica |
11. |
Špansko |
12. |
Trešnjevka |
13. |
Volovčica |
14. |
Vrapče |