Novosti

Vina Iločkih podruma nakon Pariza, osvojila i London

22.05.2013.

Najnagrađivaniji hrvatski podrum, nakon zlatne i srebrne medalje u Parizu, 2 srebra i 2 bronce na IWC-u, osvojio je srebrnu medalju za Traminac Premium 2011 na jednom od najprestižnijih i najcjenjenijih svjetskih ocjenjivanja – Decanter u Londonu. Još je ovo jedno u nizu svjetskih priznanja podrumu čiju su kvalitetu prepoznali još u 18. stoljeću, kada su prvi u svijetu punili vino na chateu način. Iako je povijest vinogradarstva u Iloku duga gotovo 2000 godina, punjenje na samom posjedu označio je prekretnicu u proizvodnji vina kakvu je svijet do tada poznavao. Pakiranjem vina željeli su zaštititi svoju reputaciju od trgovaca koji su kupovali grožđe i proizvodili vina loše kvalitete i s manje skrupula. Buteljiranje na samom posjedu bio je povijesni trenutak koji su slijedili mnogi. U Burgundiji su ga nazvali domain a drugdje buteljiranje na samom posjedu. Tako je ostalo do dana današnjeg. Ako Iločki podrumi nisu na butelji onda vino nije tamo proizvedeno. To onda nije prava stvar. A da upravo Iločki podrumi znaju što je prava stvar, pokazuju i priznanja i medalje koje kontinuirano osvajaju.

Posebnost priznanja za Traminac u Londonu još je veća zbog činjenice da je upravo Traminac Iločkih podruma vino koje se služilo na krunidbi kraljice Elizabete II. i da se nalazi u arhivi engleskog kraljevskog dvora.

Grožđe za Traminac Premium raste na posebnim položajima, a bere se ručno kako bi se selektiralo samo najbolje . Vino je zlatno žute boje, izraženih sortnih aroma s mirisom ruže i mednih nota. U okusu je puno i bogato, a poslužuje se uz jela od bijelog mesa i lagane deserte. Ništa nema takav okus kao vino Iločkih podruma, izvorno punjeno na posjedu.