Novosti

Ministar turizma posjetio je najstarije vinske podrume u Hrvatskoj

20.04.2016.

U sklopu posjeta Vukovarsko-srijemskoj županiji, ministar turizma Anton Kliman u pratnji svojih pomoćnika Roberta Pende i Snježane Brzice te načelnice sektora Uprave za sustav turističkih zajednica i upravljanje turističke destinacije Zdenke Šutak posjetio je najstarije vinske podrume u Hrvatskoj  – Iločke podrume.
Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije bili su VSŽ župan Božo Galić te direktorica Turističke zajednice VSŽ Rujana Bušić Srpak.

 

Prvo su posjetili Ladanjsko imanje Principovac gdje su nazdravljali Pjenušcem Princeps i divili se pogledu na nepregledne vinograde koji se pruža s imanja. Nakon kratkog razgovora o ulaganjima i budućnosti Principovca kao turističke destinacije uputili su se u Stari Podrum gdje je uvažene goste dočekao g. Juraj Mihaljević, vlasnik Iločkih podruma.

Tijekom obilaska najstarijih vinskih podruma u Hrvatskoj s predsjednikom uprave g. Robertom Mihaljevićem ministar Kliman divio se bogatoj zbirci arhivskih vina te se upoznao s glavnom enologinjom Iločkih podruma – Verom Zimom s kojom je nazdravio vrhunskim Tramincem iz berbe 2015.

Nakon formalnog dijela slijedilo je kratko druženje u restoranu Stari podrum gdje ih je dočekala prava domaća atmosfera i specijalitet za prste polizati „Ribeye steak“ – netipični specijalitet ovoga kraja, ali s tendencijom da to postane zahvaljujući „majstoru“ za pripremu g. Mihaljeviću i našoj kuharici Ivani Hržić.

 

Uz sjajno pripremljeni steak kušale su se i tipične delicije Slavonije i  Srijema – kulen, kulenova seka i čvarci te se nazdravljalo uz odličan Kapistran Crni. Na druženju se raspravljalo kako unaprijediti turizam krajnjeg istoka RH, kako pomoći Iloku i Iločkim podrumima koji su u razvoj turističke ponude uložili puno vlastitog novca te stvorili prepoznatljivu vinsku destinaciju, a koji zaslužuju maksimalnu potporu državnih institucija za daljnji razvoj.

Na odlasku uvaženih gostiju, g. Mihaljević  uručio je poklone ministru Klimanu i pomoćnicima ministra g. Pendeu i gđi. Brzici,  Veliku berbu  Graševina 2011.  i Traminac kasna berba 2008., a oni su uz osmijeh dobacili da  jedva čekaju kušati vina koja su dobili.