Novosti

Održan treći Festival traminca u Iloku

25.05.2021.

Još jedan Festival traminca u svom trećem izdanju je iza nas. U subotu, 22.5.2021., u svečanoj dvorani Princeps na Principovcu, održano je više radionica uz kušanje najboljih traminaca regije. Ovo je prvi festival posvećen toj sorti, a kako je Ilok oduvijek poznat po tradiciji uzgoja vinove loze, naročito sorte traminac, Iločki podrumi prepoznali su značaj i potencijal ovog festivala.

Pod vodstvom Danila Steyera kušani su traminci iz Slovenije, a Tomislav Ivanović predstavio je novosti iz svijeta traminaca na području Srbije. Također, sedam veličanstvenih traminaca Iločkih podruma predstavila je enologinja i voditeljica vinarske proizvodnje Ivana Raguž.

Ove godine po prvi put na Festivalu traminca pojavila se i gostujuća sorta festivala – Momjanski muškat, a predstavili su ih istarski proizvođači Kozlović, Prelac i Kabola.

Na kraju je vinski pisac Ivo Kozarčanin predstavio rezultate prvog velikog ocjenjivanja traminaca, a kušane su i zvijezde ocjenjivanja, među kojima i Traminac Miličević iz 2013. koji je osvojio platinastu medalju i titulu ukupnog šampiona natjecanja.

Ukupno je na radionicama predstavljeno 36 traminaca i 8 momjanskih muškata, dok je još 100 traminaca bilo izloženo na izložbenom dijelu festivala.

Iločki podrumi kao ponosni partneri ovog projekta u suradnji s organizatorima Festivala traminca, Željkom Garmazom i Vinkom Ručevićem, na Principovcu su ugostili preko 700 gostiju. Također, osim vinarstva, Iločki podrumi pokretači su razvoja vinskog turizma grada Iloka, vinogorja Srijem i hrvatskog Podunavlja u mozaiku vinske Hrvatske. Ponosni smo nositelji impresivne baštine koja treba biti ispričana u svim krajevima Hrvatske, ali i šire. Drago nam je da festival dobiva sve veću podršku značajnih aktera vinske scene, a dobroj suradnji i još većoj posjećenosti nadamo se i u budućnosti.