Novosti

Prave stvari iz Iloka

04.07.2014.

Proširivanjem djelatnosti na turizam, Iločki podrumi nude posjetiteljima obilazak Starog podruma iz 1450. godine i Novog podruma iz 18. stoljeća te mogućnost noćenja u apartmanima s pogledom na Dunav. Najprepoznatljiviji i najnagrađivaniji hrvatski vinski podrum, Iločki podrumi, odraz su njegovane tradicije i proizvodnje vina stare više od dva tisućljeća. U to vrijeme zasađena je vinova loza na zapadnim obroncima Fruške gore, upravo u Iloku, gdje je našla idealne uvjete za rast i razvoj. Od tada do danas, vinova loza se kontinuirano uzgajala, čak i u vrijeme turske vladavine na tim područjima, upravo iz razloga što su prepoznati dobri uvjeti za trgovinu dragocjenim bobicama. Dolaskom talijanske kneževske obitelji Odescalchi u 18. stoljeću, koja ulaže dodatne napore u razvoj vinogradarstva i vinarstva, Iločki podrumi stvaraju temelje za ono što će postati danas – jedna od vodećih vinarija po kvaliteti vina u Hrvatskoj.

U 18. stoljeću, 200 godina prije nego što su to činili u Bordeauxu i Burgundiji, Iločki podrumi prepoznali su kvalitetu svojih vina, te ih punili u posebne pakovine izvorno na imanju. Na ovaj način su štitili svoj imidž od trgovaca koji su od njih otkupljivali vino i miješali ga s vinima lošije kvalitete. Tako je ostalo do današnjih dana. Ako oznaka izvornog punjenja na posjedu Iločkih podruma nije na butelji, onda vino nije tamo proizvedeno. Kako kažu u Iloku, to nije prava stvar. A da su vina Iločkih podruma prava stvar pokazuje niz nagrada za kvalitetu i dizajn koje su osvojili. Najpoznatije su one za Traminac, koji je osvojio cijeli svijet i sve najprestižnije svjetske nagrade u Francuskoj, Italiji, Londonu, Kanadi, Izraelu, Španjolskoj i mnogim drugima. Isti taj Traminac iz Iločkih podruma služen je na krunidbi i dijamantnoj obljetnici engleske kraljice Elizabete II. te se nalazi u arhivi engleskog kraljevskog dvora.

Osim čuvenog Traminca, tu su i nagrade za Graševinu, koja je u zadnje dvije godine osvojila svijet. Ovom autohtonom hrvatskom sortom Iločki podrumi su osvojili London i vratili se s jednom zlatnom i dvije srebrne medalje, s nedavno održanog natjecanja – IWC-a. Svojom kvalitetom i izvrsnošću ostvaruju kontinuitet postavši i šampioni na Festivalu Graševine u Kutjevu i u Sv. Ivanu Zelini, upravo, s Graševinom Vrhunskom. Nakon dostizanja svjetske razine kvalitete, dodana je vrijednost brendu upravo ulaganjem u destinaciju s koje vino dolazi. Proširivanjem djelatnosti na turizam Iločki podrumi nude posjetiteljima obilazak Starog podruma iz 1450. godine i Novog podruma iz 18.stoljeća te mogućnost noćenja apartmanima s pogledom na Dunav. Za one koji žele nešto ekskluzivnije i intimnije, tu je ladanjsko imanje Principovac, okruženo nepreglednim vinogradima s pogledom na cijeli Ilok i Srijem. Uz terene za golf, tenis i badminton, te staze za šetnju i vožnju vlakićem kroz vinograde, možete kušati autohtone specijalitete te se, uz čašu vina izvorno punjenog na posjedu, osjećati nekako – aristokratski.