Premijerno kušanje Graševine Velika berba 2011. s dodirom Jadrana
22.11.2019.
Dan uoči tradicionalnog zagrebačkog VINOcoma, 21. studenog 2019., Iločki podrumi su u
elegantnom ambijentu Matiza predstavili morsku inačicu svoje Graševine Velika berba 2011 – onu
s dodirom Jadrana.
Priča o ovoj Graševini započinje 2011 godine kada enologinja Zima prepoznaje njen potencijal i skriva
je u idealne uvjete Starog podruma iz 1450. godine. Tek 3 godine poslije organizira slijepo kušanje s
kolegama koji bivaju oduševljeni ovim vinom. Graševina Velika berba 2011 tako je u prosincu 2015
godine puštena u promet.
5. kolovoza 2018. godine 1100 butelja ovog vina uranja se na dodatno dozrijevanje u Jadransko
more, i to na mjesto gdje izvire „vruja” smještena u uvali Ike, starog ribarskog mjesta pored Opatije,
na 22 metra dubine uz konstantnu temperaturu od 7 C.
Godinu dana kasnije Graševina Velika berba 2011 se izranja iz mora, a danas je konačno dio
vertikalnog kušanja s redovnom Graševinom Velika berba 2011.
Ovoga je puta na predstavljanju remek-djela Iločkih podruma svoje prve korake napravio i mladi
kadar. Tako je Antonia Glavan iz odjela marketinga pozdravila sve uzvanike ispred Iločkih podruma te
održala uvodnu riječ. Vertikalno kušanje redovne Graševine Velika berba 2011 i Graševine Velika
berba s dodirom Jadrana 2011 nastavila je tradicionalno Karmela Tancabel, članica Uprave te
direktorica marketinga i izvoza Iločkih podruma.
„Utjecaj soli i valova osjetan isključivo na čepu, dok je ples maestrala, tramontane, bure i juga na
buteljama kreirao jedinstveni zapis s morskih i vrujskih dubina. Ovo je Veliko vino za Velike trenutke”
– istaknula je Karmela Tancabel o Graševini Velika berba 2011 s dodirom Jadrana.
Brojni uzvanici nisu skrivali oduševljenje i iznenađenje promjenom koja se dogodila nakon što je
Graševina Velika berba 2011 odležala godinu dana u Jadranskom moru. Intenzivan miris, mineralnost,
slanost i svježina su pridjevi kojima se opisivalo ovo morsko vino. Osim toga, do izražaja je došla i
njegova posebnost koju je enologinja Vera Zima istaknula i prije dva mjeseca na prvom kušanju
unutar zidova Iločkih podruma – a to je da je ovoj Velikoj Graševini zaustavljeno vrijeme u boci.
Dok se dojmovi uzvanika oko ovih kapljica graševine još uvijek nisu slegnuli, mladi enolog Marko
Marko otkrio je još dvije velike čuvane tajne Starog podruma – arhivska vina Graševinu iz 2008
godine te Rajnski rizling iz 2006 godine koja su oduševila sva nepca ovog popodneva u Matisu.
Prilika za kušanje vina Iločkih podruma otvara se već 22. & 23. studenog na VINOcomu u zagrebačkoj
Esplanadi. Kao posebnu preporuku za kušanje Tancabel je istaknula Chardonnay Pricipovac 2016 koji
je osvojio Dalmaciju na ovogodišnjoj Sabatini kao Šamipion u kategoriji bijelih suhih i polusuhih vina.