Novosti

Prezentacija vina šampiona Iločkih podruma i svečano predstavljanje Graševine Velike berbe 2011.

14.12.2015.

Na Akademiji vina, u petak, 11. Prosinca 2015. Godine održana je prezentacija vina Iločkih podruma. Prezentirani su vina koja su osvojila šampionske titule na 25. Jubilarnoj Sabatini i prvom Nacionalnom ocjenjivanju „Vina Croatia“, a predstavljeno je i jedno novo vino – Graševina Velika berba 2011.

Uzvanici su kušali šampione Sabatine – Chardonnay Principovac 2013 i Traminac izborna berba bobica 2011, ali i šampione Nacionalnog ocjenjivanja – Graševinu vrhunsku 2014 i Traminac vrhunski 2014. Za kraj degustacije ostavljeno je vrhunsko crno vino – Kapistran crni 2014 koje je osvojilo titulu Viteškog vina Bratovštine vinskih vitezova. Uzvanici su se složili kako je gđa Zima, glavni enolog Iločkih podruma odradila izvrstan posao u vinogradarski zahtjevnoj i izazovnoj godini i kako se, uz adekvatno znanje mogu postići fenomenalni rezultati.

Vrhunac prezentacije je bilo svečano predstavljanje novog vina Iločkih podruma – Graševine Velike berbe 2011. Ovo vino nastalo je od probranog grožđa s položaja Principovac, a pažljivo je njegovano u bačvama Starog podruma, koji datira još iz 1450.g. Ni ovdje nije izostao prepoznatljiv potpis Vere Zime, kojoj je ovom prilikom i svečano zahvaljeno za sav trud i napor koji je uložila u podizanje kvalitete i standarda vina Iločkih podruma.

Ovom prezentacijom prikazan je samo mali dio niza šampionskih titula ovog najnagrađivanijeg vinskog podruma u Hrvatskoj u kojem su se još dvjesto godina prije vrhunskih vina pokrajine Bordeaux, punila vina u butelje. Naime, kako bi zaštititi svoju reputaciju u izvornim i za tu namjenu sagrađenim podrumima buteljirali su vina na chateu način. Iako je povijest vina u Iloku duga više od dvije tisuće godina, za vrhunska vina bio je to povijesni trenutak koji su kasnije slijedili mnogi. U Burgundiji su ga nazvali domain, a drugdje buteljiranje na samom posjedu. Izvornim punjenjem na posjedu uspjeli su očuvati kvalitetu svojih vina i zaštititi se od trgovaca koji su otkupljivali grožđe i proizvodili vina lošije kvalitete i s manje skrupula. Tako je ostalo i do današnjih dana. Ako Iločki podrumi i oznaka izvornog punjenja na posjedu nisu na butelji, onda vino nije tamo proizvedeno. Onda to nije prava stvar.

A da su vina Iločkih podruma prava stvar, prepoznali su i na dvorcu kraljice Elizabete II. Tako je na krunidbi, ali i dijamantnom jubileju služen Traminac Iločkih podruma, a i danas se nalazi u arhivi engleskog kraljevskog dvora. Važno je napomenuti i da su Iločki podrumi jedini vinski podrum u Hrvatskoj koji je uvršten na vinsku kartu Europe.
Kako biste u vinima Iločkih podruma uživali još i više, predlažemo da ih kušate upravu u Iloku, u čarobnom Starom podrumu ili s prekrasnog vidikovca ladanjskog imanja Principovac, mjesta koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim…

Pogledajte Video s Prezentacije šampiona Iločkih podruma.