Novosti

Proslavljeno Vinkovo u Iločkim podrumima 

22.01.2018.

Blagdan sv.Vinka ili pučki „VINKOVO“ dugo je prisutan u tradiciji Iloka i Srijema, to je autentični i važan vinogradarski blagdan kada vinogradari  trs vinove loze simbolično režu, vješaju se kobasice i sve zalije s malo vina uz molitvu da godina bude rodna. S tog i drugih trsova običava se odrezati nekoliko lucnja, koji nakon što u posudi s vodom i u toploj  kuhinji potjeraju, služe za prognoziranje rodnosti nastupajućeg godišta. No to je i prigoda da se osim obreda zajedno sa svojim prijateljima, partnerima i gostima  druži i veseli uz jelo, odlična vina i pjesmu bez obzira na vremenske uvjete!

 Središnja proslava Vinkova u Iločkim podrumima održana je 20.01.2018. na vinogradarskom položaju Vukovo. Nazočne je prvo pozdravio Predsjednik uprave Iločkih podruma Robert Miljković koji se zahvalio svim gostima što su došli te ih pozvao da se opuste i uživaju u vinima Iločkih podruma i danu koji je najvažniji za sve vinare i vinogradare. Proslavi su prisustvovali  župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Boris Puškar te iločka gradonačelnica Marina Budimir. Svi su u svojim govorima iskazali poštovanje većinskom vlasniku Iločkih podruma gdinu. Juraju Mihaljeviću što već gotovo punih  15 godina neprekidno ulaže u Iločke podrume, vinogorje Srijem i grad Ilok,  stvarajući nove vrijednosti ne samo u valorizaciji brenda Iločkih podruma i kvaliteti vina s najboljih jedinstvenih vinogradarskih položaja Principovac i Vukovo, a koja svoju originalnost i eleganciju potvrđuju na svim najznačajnijim domaćim, regionalnim i međunarodnim vinskim ocjenjivanjima  već i ulaganjem u obnovu i nadogradnju povijesnih objekata koji su prvi puta nakon drugog svjetskog rata obnovljeni i stavljeni u funkciju turističke ponude Iločkih podruma, i grada Iloka.

Juraj Mihaljević, kojeg svi koji ga znaju skraćeno „Jura“  svojom je vizijom i energijom u kombinaciji sa znanjem i iskustvom u stvaranju vrhunskih stručnjaka kadrova u vinarstvu, vinogradarstvu, turizmu, marketingu, prodaji i izvozu podigao priču o Iločkim podrumima, iločkom vinogorju, vinogorju Srijem i hrvatskom Podunavlja na jednu zavidnu razinu u sam vrhu vinskog mozaika Hrvatske, čime zasluženo uživa iznimno poštovanje svojih djelatnika, struke, i cijele proizvodno prodajne branše.

Nakon toga je tradicionalno održan blagoslov vinograda na vinogradarskom položaju Vukovo koji je predvodio iločki župnik fra Ivan Utješinović, a čast izvođenja tzv. Iločkog reza prvog trsa vinove loze u sezoni 2018 u vinogradu Iločkih podruma pripala gdinu. Borisu Puškaru i gđi. Marini Budimir.

Poslije obreda upriličeno je druženje na ekonomiji Vukovo koje je započelo pokladnim jahanjem gdje se okupilo preko 50 jahača koji su pjesmom pozdravili sve okupljene goste kojih je bilo preko 550. Druženje je nastavljeno uz jela s roštilja, tamburašku glazbu i dakako vina najstarijeg i najnagrađivanijeg podruma Hrvatske, vina Iločkih podruma. Druženje je potrajalo do kasnog poslijepodneva, a navečer se nastavilo slavlje u restoranu Stari podrum na ulazu u srednjovjekovnu jezgru grada Iloka, vis-a-vis jedinstvenom povijesnom vinskom Starom podrumu iz 1450. koji je ujedno i prvi arhitektonsko-tehnološki objekt izgrađen namjenski za i u svrhu proizvodnje i čuvanja vina u idealnim prirodnim uvjetima, čime je otpočela i nova turistička  sezona od koje i ove godine puno očekujemo.