Novosti

Proslavljeno Vinkovo u Iločkim podrumima

24.01.2019.

Dan sv. Vinka, ili u narodu poznatiji kao „Vinkovo“ posljednjih godina nametnuo se kao dan za uživanje u vinu, dobroj zabavi i društvu u vinogradima diljem srijemskog vinogorja.

 

Tako je dana 22. siječnja održana svečana proslava Vinkova u Iločkim podrumima. Vinogradarski položaj Vukovo postalo je mjesto središnje manifestacije blagoslova i orezivanja vinograda. Kumsku dužnost ponovno je preuzela ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je svojem govoru istaknula je kako se kroz naredni period planira putem EU fondova iskoristiti potporu od 56 milijuna kuna za obnovu kulturne baštine grada Iloka i turističke ponude, te u projekte koji su vezani uz vinsku omotnicu što puno znači za razvoj vinarstva i vinogradarstva iločkog kraja koji je nadaleko poznat po tramincu.

Uz nju ovogodišnju proslavu uveličali su državna tajnica Marija Vučković, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić,  gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir te većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević.

 

Simbolični govor održali su i drugi uzvanici a svima je zajednički naglasak na rastu i razvoju sektora vinarstva ovih krajeva te povećanje turističke ponude jer istok Hrvatske svake godine bilježi rast posjeta te je prepoznat kao izvrsna eno-gastro destinacija koja privlači sve više domaćih i stranih turista.

Nakon ceremonije blagoslova, proslava se nastavila na ekonomiji Vukovo gdje su se svi gosti zabavljali uz pokladne jahače, kuhano vino, tradicionalne srijemske delicije i zvuke tamburice