Novosti

ŠAMPION MOSTARSKOG SAJMA – TRAMINAC IZBORNA BERBA BOBICA 2015.

18.04.2018.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar afirmiran je kao najveća i najznačajnija gospodarska manifestacija u širim razmjerima, i kao takav uvršten je u mnoge sajamske godišnje kalendare poslovnih ljudi u regiji.
U sklopu podsajamske manifestacije “Dani turizma 2018.”, na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru upriličena svečana dodjela nagrada najuspješnijim vinarima. Nagrade vinarima u obliku zlatnih i srebrnih odličja uručili su direktorica Mostarskog ajma Dalfina Bošnjak i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko–neretvanske županije.

Ove godine ocjenjivano je oko 100 uzoraka crnih i bijelih vina (uglavnom berba 2016. i 2017.) pristiglih iz Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Republike Hrvatske.

Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci koji dobiju prosječnu ocjenu od povjerenstva iznad 90 bodova od 100 mogućih, dobivaju veliko zlatno odličje. Zanimljivo je da se među uzorcima ocjenjivanima u prostorijama Mostarskog sajma našlo i vino koje će biti posluživano na britanskom dvoru prigodom vjenčanja princa Harryja. Upravo je Traminac izborna berba bobica Iločkih podruma apsolutni šampion 21. mostarskog sajma Mostar 2018.

Uz šampiona sajma, Iločki podrumi osvojili su još 5 medalja i to redom:

Chardonnay kvalitetni 2017 – zlatna medalja

Graševina Principovac 2013 – zlatna medalja

Pjenušac Princeps – srebrna medalja

Traminac vrhunski 2016 – srebrna medalja

Graševina vrhunska 2017 – srebrna medalja

Ocjenjivanje kvalitete vina na Sajmu Mostar bez pretjerivanja predstavlja jednu od najrelevantnijih manifestacija ovog karaktera na prostorima Bosne i Hercegovine te samim time vina koja ovdje osvoje značajne medalje deklariraju se kao najbolja.