[Pjenušac Traminac No.10] Deseta kapljica iz naše obitelji traminca spremna je za sve vaše najljepše trenutke!
07.06.2025.

Pjenušac Traminac No.10 Deseta kapljica iz naše obitelji traminca spremna je za sve vaše najljepše trenutke!

Ova deseta etiketa našeg traminca dolazi kao nastavak naših najljepših priča o tramincima. 

U subotu, 7. lipnja, u sklopu Festivala Traminca, u simboličnih 10:10 sati smo premijerno predstavili pjenušac Traminac No.10.

Zvuk otvaranja pjenušca označio je početak 7. izdanja Festivala Traminca ali nastavka naše bogate i uzbudljive priče o tramincima. Glavna enologinja Iločkih podruma Ivana Raguž i voditeljica odnosa s javnošću Vesna Štajner, predstavile su našu desetu etiketu s potpisom traminca. Uz oduševljene komentare, smijeh i nazdravljanje, ovim smo jedinstvenim pjenušcem ujedno pripremili nepca za daljnje kušanje traminaca.

Prvi pjenušavi traminac u Hrvatskoj

Pjenušac čija je baza traminac nije toliko uobičajeno (i jednostavno) proizvoditi, upravo zbog niskih kiselina koje odlikuju ovu sortu. Iako želja za pjenušcem od 100% traminca već neko vrijeme postoji, upravo se 2023. godine dogodio savršen omjer alkohola i kiselina za odvažiti se na takvo što.

U Hrvatskoj i Sloveniji postoji tek nekoliko pjenušaca koji se sastoje od određenog postotka traminca, Traminac No.10 prvi je pjenušac napravljen od 100% traminca.

Deseta etiketa traminca iz Iločkih podruma

Traminac je naša specijalnost. Osim što ga proizvodimo u osam stilova vina, od suhih do slatkih varijanti, vaš omiljeni aperitiv je i naša rakija Traminka. To nas dovodi do desete etikete traminca – pjenušca Traminca No.10, koji je upravo tako i dobio ime.

Nastavak bogate i uzbudljive priče o tramincu Iločkih podruma 

Prvi trs traminca na je na Principovcu zasadila talijanska plemićka obitelj Odescalchi, i to oko 1710. godine. Već je tada bilo jasno da su ovi prostori idealni za ovu sortu.

Traminac iz 1947. godine lansiran je u povijest kada je postao vino dostojno kraljevskog dvora na proslavi krunidbe kraljice Elizabete  II. 1953. godine. Nešto više od pola stoljeća kasnije Traminac izborna berba bobica 2011 osvaja najprestižniju svjetsku medalju, Decanterovu platinu. Unazad nekoliko godina Traminac izborna berba prosušenih bobica 2016 postaje naše vino koje broji najviše šampionskih titula, velikih zlata i zlatnih medalja.

Pjenušavi Traminac No.10 s ponosom nastavlja tradiciju i postaje jedinstveni pjenušac na našim prostorima. 

Elegantan izvana i iznutra

Ponosni smo i na činjenicu da je u sklopu 57. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini naš pjenušac Traminac No.10 osvojio i nagradu za najbolji vizualni identitet boce “Dragutin Stražimir”. Dizajn etikete napravljen je tako da odražava eleganciju i jednostavnost ali i snažne, izražene sortne karakteristike te njegov „extra brut“ karakter.

Kako uživati u ovom pjenušcu? 

Dobro rashlađen savršen je odabir za ove ljetne dane. 

Što se sljubljivanja s hranom tiče, idealno će se sljubiti s kamenicama, carpacciom od bijele ribe, azijskom kuhinjom te će biti odličan pratitelj platama s odabranim sirevima i domaćim suhomesnatim proizvodima.

Na nosu suptilan, s nježnim cvjetnim notama, bijelim breskvama i daškom mediteranskog bilja. Na nepcu živ i svjež, s finim perlanjem. Suh, skladan i dugotrajan okus čine ga idealnim izborom za istinske ljubitelje pjenušavih vina.

Traminac No.10 napravljen je u ograničenim količinama, a trenutno se može pronaći na našem web shopu i u vinotekama Iločkih podruma