TRAMINAC LEDENA BERBA 2021 Nova ledena berba osvaja nepca vinskih profesionalaca na lokalnoj i svjetskoj razini
Na jednom od najznačajnijih i prestižnih natjecanja u svijetu, Decanter, Traminac ledena berba 2021, koju smo ove veljače lansirali na tržište, osvaja brončanu medalju.
Ranije ove godine, vino Traminac ledena berba 2021 osvojilo je i druga priznanja kao što je brončana medalja na natjecanju IWC London 2024, zlatna medalja na Mundus vini spring tastingu te velika zlata na Mostarskom sajmu vina i ovogodišnjem ocjenjivanju vina u Sv. Ivanu Zelini.
Iločki podrumi imali su pauzu od čak devet godina između dvije ledene berbe. U zoru 2021. ubrane su bobice traminca za Traminac ledenu berbu 2021. za koju potvrde o izvrsnosti pristižu na lokalnoj i svjetskoj razini.
Traminac ledena berba 2021
Traminac ledena berba ima vrlo poseban karakter, a uzevši u obzir i specifičan proces proizvodnje, a posljednjih desetak godina i sve teže ispunjavanje klimatskih uvjeta, ovo vino ćete sve više cijeniti i istinski uživati pijući ga.
Boja vina kreće se od intenzivne slamnato žute, a nerijetko i do jantarno žute. Arome su mu medne, intenzivne i dugotrajne. Preporučuje se piti ga na kraju obroka, možemo ga sljubiti uz odabrane deserte, ali preporuka je: uživanje samo u vinu, pijući ga u malim gutljajima i iz posebne manje čaše, koja čuva njegove arome. Poslužujemo ga rashlađenog na 8-10 °C.
Traminac ledenu berbu 2021. Iločkih podruma koji možete kupiti u vinotekama Iločkih podruma i specijaliziranim trgovinama, ali i naručiti putem našeg web shopa.
Proizvodnja traminaca u Iločkim podrumima raritet je u svijetu
Traminac proizvodimo u osam stilova, što je pravi raritet u svijetu za jednu ovakvu sortu.
Ova raznolikost stilova postiže se različitim periodima branja grožđa, a posebno se ističu predikatni Traminci:
Kasna berba, Izborna berba, Izborna berba bobica, Izborna berba prosušenih bobica i Ledena berba.
Za svaku od ovih berbi moraju se ispuniti razni uvjeti, od klimatskih, preko stupnja zrelosti grožđa i još puno toga se u vinogradu mora posložiti na pravi način da se proizveli predikatni Traminci, a to posebno vrijedi za Traminac ledenu berbu. Temperaturni uvjeti trebaju biti -7 °C i niži, grožđe u određenom stupnju zrelosti s viskom koncentracijom sladora, a mošt ledenog vina mora sadržavati 127° Oechsla i više.
Kako nastaje ledena berba?
Ledeno vino se kod nas još uvijek proizvodi na tradicionalan način. Berba je isključivo ručna, a prerada se odvija odmah nakon berbe dok je grožđe još u smrznutom stanju. Prešanjem prolazi vrlo gusti mošt koji sadrži veliku koncentraciju šećera, možemo ga usporediti s medom.
Često ćete od iskusnih kušača čuti kako u ledenom vinu na nosu osjete notu botrytisa, tj. plemenite plijesni koja daje specifične arome. Gljivica botrytis obavije kožicu bobice, koja kod traminca postaje crvenkasto-smećkasta te s vremenom i smežurana, čime slador u bobici postaje još koncentriraniji. Fermentacija ovakvog mošta je dugotrajan proces, koji traje i do šest mjeseci, a nakon toga tiho vrenje vina traje još najmanje godinu dana, kako bi se razvile najbolje karakteristike. Radman kod ledene berbe je vrlo mali i zato vino pakiramo u boce od 0,375 l.
O Tramincu ledena berba 2012
U prosincu 2012. na -9 stupnjeva ubrane su bobice za Traminac ledenu berbu 2012, ne znajući da će do sljedeće berbe proći čak devet godina. I ova je berba u svoje vrijeme osvajala značajne nagrade, od čega su redom bila zlata.
Potvrda je to da su Traminci s naših položaja zahvaljujući velikoj posvećenosti naših enologa i vinogradara jedni od najboljih u svijetu.
U našim vinotekama te na web shopu možete naručiti Vaš omiljeni traminac.