[TRAMINAC LEDENA BERBA]
22.02.2024.

TRAMINAC LEDENA BERBA

Za Iločke Podrume vrijedi da je proizvodnja Traminca raritet u svijetu, zato što od čiste sorte grožđa Traminac, proizvede čak osam stilova vina Traminac.  Ovu raznolikost stilova postiže se različitim periodima branja grožđa, a posebno se ističu predikatni Traminci:

Kasna berba, Izborna berba, Izborna berba bobica, Izborna berba prosušenih bobica i Ledena berba.

Za svaku od ovih berbi moraju se ispuniti uvjeti, od klimatskih, preko stupnja zrelosti grožđa i još puno toga se u vinogradu mora posložiti na pravi način da se proizveli predikatni Traminci, a posebno to vrijedi za Traminac ledena berba. Temperaturni uvjeti  -7 Celzijusa i niži, grožđe u određenom stupnju zrelosti, s viskom koncentracijom sladora, a mošt ledenog vina mora sadržavati  127° Oechsla  i više.

Ledeno vino se još uvijek proizvodi na tradicionalan način. Berba je isključivo ručna, a prerada se odvija odmah nakon berbe dok je grožđe još u smrznutom stanju. Prešanjem prolazi vrlo gusti mošt koji sadrži veliku koncentraciju šećera, možemo ga usporediti s medom.

Često ćete od iskusnih kušača čuti kako u ledenom vinu, na nosu osjete notu botrytisa, tj. plemenite plijesni koja daje specifične arome. Gljivica botrytis obavije kožicu bobice, koja kod traminca postaje crvenkasto-smećkasta te s vremenom i smežurana,  čime slador u bobici postaje još koncentriraniji. Fermentacija ovakvog mošta je dugotrajan proces, koji traje i do šest mjeseci, a nakon toga tiho vrenje vina traje još najmanje godinu dana, kako bi se razvile najbolje karakteristike. Radman kod ledene berbe je vrlo mali i zato vino pakiramo u boce od  0,375 l.

Traminac ledena berba ima vrlo poseban karakter, a uzevši u obzir i specifičan proces proizvodnje,  a posljednjih desetak godina i sve teže ispunjavanje klimatskih uvjeta, ovo vino ćete sve više cijeniti i istinski uživati pijući ga.

U vinogorju Srijem bila je pauza od čak 9 godina između ledene berbe 2012. i 2021. Boja vina kreće se od intenzivne slamnato žute, a nerijetko i do jantarno žute. Arome su mu medne, intenzivne i dugotrajne. Preporučuje se piti ga na kraju obroka, možemo ga sljubiti uz odabrane deserte, ali preporuka je: uživanje samo u vinu, pijući ga u malim gutljajima i iz posebne manje čaše, koja čuva njegove arome. Poslužujemo ga rashlađenog na 8-10 stupnjeva C.

Trenutno je na tržištu Traminac ledena berba 2021. Iločkih Podruma, koju možete kupiti u  vinotekama Iločkih podruma i specijaliziranim trgovinama, ali i naručiti preko web shopa

https://shop.ilocki-podrumi.hr/vino/traminac-ledena-berba/