[TRAMINAC LEDENA BERBA 2021] Nova ledena berba osvaja nepca vinskih profesionalaca na lokalnoj i svjetskoj razini
01.07.2024.

TRAMINAC LEDENA BERBA 2021 Nova ledena berba osvaja nepca vinskih profesionalaca na lokalnoj i svjetskoj razini

Na jednom od najznačajnijih i prestižnih natjecanja u svijetu, Decanter, Traminac ledena berba 2021, koju smo ove veljače lansirali na tržište, osvaja brončanu medalju.

Ranije ove godine, vino Traminac ledena berba 2021 osvojilo je i druga priznanja kao što je brončana medalja na natjecanju IWC London 2024, zlatna medalja na Mundus vini spring tastingu te velika zlata na Mostarskom sajmu vina i ovogodišnjem ocjenjivanju vina u Sv. Ivanu Zelini.

Iločki podrumi imali su pauzu od čak devet godina između dvije ledene berbe. U zoru 2021. ubrane su bobice traminca za Traminac ledenu berbu 2021. za koju potvrde o izvrsnosti pristižu na lokalnoj i svjetskoj razini.

Traminac ledena berba 2021 

Traminac ledena berba ima vrlo poseban karakter, a uzevši u obzir i specifičan proces proizvodnje,  a posljednjih desetak godina i sve teže ispunjavanje klimatskih uvjeta, ovo vino ćete sve više cijeniti i istinski uživati pijući ga.

Boja vina kreće se od intenzivne slamnato žute, a nerijetko i do jantarno žute. Arome su mu medne, intenzivne i dugotrajne. Preporučuje se piti ga na kraju obroka, možemo ga sljubiti uz odabrane deserte, ali preporuka je: uživanje samo u vinu, pijući ga u malim gutljajima i iz posebne manje čaše, koja čuva njegove arome. Poslužujemo ga rashlađenog na 8-10 °C.

Traminac ledenu berbu 2021. Iločkih podruma koji možete kupiti u  vinotekama Iločkih podruma i specijaliziranim trgovinama, ali i naručiti putem našeg web shopa.

Proizvodnja traminaca u Iločkim podrumima raritet je u svijetu

Traminac proizvodimo u osam stilova, što je pravi raritet u svijetu za jednu ovakvu sortu.

Ova raznolikost stilova postiže se različitim periodima branja grožđa, a posebno se ističu predikatni Traminci:

Kasna berba, Izborna berba, Izborna berba bobica, Izborna berba prosušenih bobica i Ledena berba.

Za svaku od ovih berbi moraju se ispuniti razni uvjeti, od klimatskih, preko stupnja zrelosti grožđa i još puno toga se u vinogradu mora posložiti na pravi način da se proizveli predikatni Traminci, a to posebno vrijedi za Traminac ledenu berbu. Temperaturni uvjeti trebaju biti  -7 °C i niži, grožđe u određenom stupnju zrelosti s viskom koncentracijom sladora, a mošt ledenog vina mora sadržavati  127° Oechsla  i više.

Najbolje bobice traminca ostavljaju se trsovima kako bi se osušile, prikupile dovoljnu količinu sladora te potencijalno ostavile do idealnih uvjeta za branje ledene berbe.

Kako nastaje ledena berba?

Ledeno vino se kod nas još uvijek proizvodi na tradicionalan način. Berba je isključivo ručna, a prerada se odvija odmah nakon berbe dok je grožđe još u smrznutom stanju. Prešanjem prolazi vrlo gusti mošt koji sadrži veliku koncentraciju šećera, možemo ga usporediti s medom.

Često ćete od iskusnih kušača čuti kako u ledenom vinu na nosu osjete notu botrytisa, tj. plemenite plijesni koja daje specifične arome. Gljivica botrytis obavije kožicu bobice, koja kod traminca postaje crvenkasto-smećkasta te s vremenom i smežurana,  čime slador u bobici postaje još koncentriraniji. Fermentacija ovakvog mošta je dugotrajan proces, koji traje i do šest mjeseci, a nakon toga tiho vrenje vina traje još najmanje godinu dana, kako bi se razvile najbolje karakteristike. Radman kod ledene berbe je vrlo mali i zato vino pakiramo u boce od  0,375 l.

O Tramincu ledena berba 2012

U prosincu 2012. na -9 stupnjeva ubrane su bobice za Traminac ledenu berbu 2012, ne znajući da će do sljedeće berbe proći čak devet godina. I ova je berba u svoje vrijeme osvajala značajne nagrade, od čega su redom bila zlata.

Potvrda je to da su Traminci s naših položaja zahvaljujući velikoj posvećenosti naših enologa i vinogradara jedni od najboljih u svijetu.

U našim vinotekama te na web shopu možete naručiti Vaš omiljeni traminac.